Hair Movements

Hair Movements

Κουρέματα, πρότυπα Ομορφιάς και γυναικεία ενδυνάμωση με την πάροδο των χρόνων

Ιστορίες

Ένα (νέο) κούρεμα μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή δήλωση. Μπορεί να πει πάρα πολλά, για παράδειγμα, για το τέλος μιας σχέσης, για ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα ή για την αρχή μιας νέας φάσης στη ζωή μας. Επιλέγοντας ένα νέο κούρεμα, μια γυναίκα καθορίζει το πώς θέλει να παρουσιάσει τον εαυτό της στον κόσμο. Τα κοντά κουρέματα, συγκεκριμένα, αποτελούν ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με τη γυναικεία ενδυνάμωση, την αυτοπεποίθηση και τη διάθεση απόρριψης των άκαμπτων προτύπων ομορφιάς. Από την άλλη, ένα κούρεμα που δεν αλλάζει συχνά και λειτουργεί ως σήμα κατατεθέν μπορεί να είναι ένδειξη ισχυρού χαρακτήρα και δυναμικής νοοτροπίας. Για παράδειγμα, η Victoria Beckham κατοχύρωσε για πρώτη φορά τη φήμη της ως ιέρεια της κομψότητας, όταν το sleek bob κούρεμά της απέκτησε το παρατσούκλι «Posh Spice». Μέσα στα επόμενα χρόνια και παρά τις αλλαγές στην επαγγελματική της σταδιοδρομία, από τραγουδίστρια σε σχεδιάστρια μόδας, επιστρέφει συστηματικά σε αυτό το κλασικό look και γίνεται ολοένα και πιο κομψή. Η Anna Wintour, ακόμα πιο πιστή στο χαρακτηριστικό Bob κούρεμά της, έχει διατηρήσει το ίδιο ακριβώς στυλ σε ολόκληρη την ενήλικη ζωή της. Πράγματι, η πανίσχυρη εκδότρια έχει τη φημισμένη, άψογη φράντζα της από την ηλικία των 14 ετών, κάτι που της προσδίδει έναν αέρα αξιοπιστίας, στοιχείο απαραίτητο για την ηγέτιδα του κορυφαίου εντύπου στον εφήμερο κόσμο της μόδας. Άλλο ένα ορόσημο στυλ και εμφάνισης ήταν η Jamie Lee Curtis με το εκπληκτικό αθλητικό Pixie κούρεμά της. Το έχει διατηρήσει για τόσο καιρό που πλέον είναι κυριολεκτικά αγνώριστη με μακριά μαλλιά. Στη δεκαετία των '80, το look αυτό ήταν ένας τρόπος για εκείνη να ξεχωρίσει στο Holywood, ενώ σήμερα τονίζει τη θέση της ως ένα ισχυρό style icon, γεμάτο αυτοπεποίθηση. 

Οι πολιτισμοί σε όλον τον κόσμο αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στα χτενίσματα. Τα μαλλιά θεωρούνται συχνά σύμβολο ισχύος και συνήθως συνδέονται με το φύλο και τη σεξουαλικότητα. Τα μαλλιά μιας γυναίκας, ειδικότερα, φανερώνουν συχνά την οικογενειακή της κατάσταση όπου τα μακριά μαλλιά συνδέονται περισσότερο με τη θηλυκότητα. Στη δυτική κουλτούρα, τα γυναικεία χτενίσματα είναι κατά παράδοση πιο μακριά σε σχέση με τα αντρικά χτενίσματα. Αν και τα συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς «χαλάρωσαν» σταδιακά κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, τα κοντά μαλλιά εξακολουθούν να αποτελούν μια τολμηρή επιλογή για τις περισσότερες γυναίκες. 

Chloe Nguyen with a Bob hairstyle

Το Bob κούρεμα στον 20ο αιώνα: το απόλυτο φεμινιστικό κούρεμα

Όπως συνέβη με πολλά σύμβολα της γυναικείας ενδυνάμωσης στον τομέα της μόδας και της ομορφιάς, οι γυναίκες ξεκίνησαν να υιοθετούν τα κοντά κουρέματα για πρακτικούς λόγους. Αν και ορισμένες ισχυρές γυναίκες-πρότυπα, όπως η Κλεοπάτρα και η Ιωάννα της Λωρραίνης, υιοθέτησαν το Bob κούρεμα πολλούς αιώνες νωρίτερα, το look αυτό έγινε για πρώτη φορά ευρέως δημοφιλές τη δεκαετία του 1920, η οποία είναι γνωστή σε ορισμένες χώρες ως η Φασαριόζικη, Χρυσή ή Τρελή δεκαετία του '20. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι γυναίκες ανέλαβαν εργασίες που προηγουμένως θεωρούνταν «δουλειά των αντρών» και έδειξαν ότι ήταν ικανές να τις φέρουν εις πέρας εξίσου καλά. Ακολουθώντας τα βήματα των γυναικών, οι οποίες, σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, έπρεπε να προσποιούνται ότι ήταν άντρες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ορισμένα επαγγέλματα, οι εργάτριες της περιόδου του πολέμου είχαν τα μαλλιά τους κοντά και φορούσαν αντρικά ρούχα, εν μέρει για πρακτικούς λόγους αλλά και ως έκφραση της νέας ανεξαρτησίας και αυτοπεποίθησης που μόλις είχαν αποκτήσει.
Οι πρωταγωνίστριες του βωβού κινηματογράφου συνέβαλαν επίσης στο να γίνει το look αυτό δημοφιλές. Η Clara Bow, το πρώτο «It Girl» του Χόλιγουντ, είχε ένα κούρεμα που ήταν παιχνιδιάρικο και casual και άρμοζε στην εικόνα του κοριτσιού που του άρεσε η διασκέδαση και το φλερτ αλλά και στην εικόνα της σύγχρονης γυναίκας που ζούσε στην εποχή της. Από την άλλη πλευρά, η σύγχρονη Louise Brooks, προτίμησε ένα έντονο sleek κούρεμα που τόνιζε το κομψό στυλ της και συμβάδιζε με τους ρόλους που έπαιξε, αυτούς της ανεξάρτητης, θελκτικής γυναίκας που δεν ταίριαζε στα παραδοσιακά στερεότυπα των φύλων.

Μετά τον πόλεμο, οι γυναίκες είχαν τις πρώτες τους επιτυχίες στο κίνημα για το δικαίωμά τους στην ψήφο, και διεκδίκησαν τη θέση τους στον δημόσιο βίο φορώντας  άνετα ρούχα και διατηρώντας τα κοντά κουρέματα που είχαν πια συνηθίσει. Τα λεγόμενα «αγοροκόριτσα» (flappers) ή Garçonnes της δεκαετίας των '20 διασύρθηκαν και γελοιοποιήθηκαν γιατί δήθεν φέρονταν σαν άντρες, απλώς επειδή εργάζονταν, οδηγούσαν αυτοκίνητο, φορούσαν παντελόνια και είχαν κοντά μαλλιά. Για να κάνουν το κούρεμα Bob, οι γυναίκες έπρεπε συχνά να πάνε σε κουρείο, καθώς κανείς ευυπόληπτος κομμωτής δεν ήταν διατεθειμένος να αναλάβει ένα τόσο σκανδαλώδες κούρεμα.

The Pixie is a short hairstyle for confident women

Το Bob σήμερα: ένα κολακευτικό κλασικό κούρεμα

Ευτυχώς, στις μέρες μας δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε κομμωτή να σας κάνει το Bob. Η αγαπημένη αυτή κλασική επιλογή είναι ο πιο εύκολος και ευέλικτος τρόπος για όποια γυναίκα θέλει να δοκιμάσει ένα κοντό κούρεμα προτού κάνει μια πιο μόνιμη, ριζική αλλαγή. Ακόμα καλύτερα, μπορεί να διαμορφωθεί σε τόσα πολλά μήκη και παραλλαγές που είναι βέβαιο ότι θα βρείτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο προσωπικό σας στυλ και σχήμα προσώπου.  

Το Pixie στον 20ο αιώνα: η τολμηρή επιλογή των style icons

Το κούρεμα Pixie ακολούθησε τη λαμπρή διαδρομή του Bob. Μόλις τα πιο κοντά κουρέματα έγιναν αποδεκτά από την κοινωνία, τα σύμβολα του στυλ που ήταν «μέσα στη μόδα» συνέχισαν να δοκιμάζουν τα όρια του πόσο κοντά μπορεί ένα κορίτσι να κόψει τα μαλλιά του. Στις δεκαετίες του '50 και του '60, το κοντό κούρεμα συμβόλιζε την αθωότητα της νιότης. 

Η Audrey Hepburn σαγήνευσε τον Gregory Peck –και το διεθνές κοινό – στην ταινία «Διακοπές στη Ρώμη» με ένα αγορίστικο κούρεμα που ταίριαζε απόλυτα στον χειμαρρώδη ενθουσιασμό του χαρακτήρα που υποδυόταν. Στο «Καλημέρα Θλίψη», τα κοντά ξανθά μαλλιά της Jean Seberg εκφράζουν την αθωότητα του ρόλου της ως νεαρό κορίτσι στα πρόθυρα της ενηλικίωσης. Το Pixie κούρεμα της Mia Farrow στην ταινία «Το μωρό της Ρόζμαρι» είχε επιμεληθεί, ως διαφημιστικό τέχνασμα, ο διάσημος Vidal Sassoon. Το κούρεμα αυτό βοήθησε να τονίσει την εύθραυστη φύση της πρωταγωνίστριας και να ταυτίσει το κοινό με τις φοβίες της. Πιθανότατα, το πιο διάσημο Pixie κούρεμα όλων των εποχών ήταν αυτό της Lesley Lawson. Tο βρετανικής καταγωγής μοντέλο έγινε πασίγνωστο όταν υιοθέτησε το ψευδώνυμο Τουίγκι και έκοψε τα μαλλιά του κοντά. Έγινε έτσι το πρόσωπο-σύμβολο της ξέφρενης δεκαετίας των '60 στο Λονδίνο. 

Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν από τότε, το pixie κούρεμα συνδέθηκε επίσης με τη δύναμη, την ανεξαρτησία και τη διάθεση απόκλισης από την επικρατούσα αντίληψη περί γυναικείας ομορφιάς. Με την πάροδο του χρόνου και την αλλαγή των προτύπων ομορφιάς, το κούρεμα αυτό έδινε πάντα τη δυνατότητα σε ένα όμορφο πρόσωπο να προκαλέσει εντύπωση.

Το pixie σήμερα: ένα εύκολο χτένισμα για γυναίκες με αυτοπεποίθηση

Το pixie είναι το απόλυτο ευκολοφόρετο hairstyle, όμως προϋποθέτει να έχετε αυτοπεποίθηση, ειδικά αν μέχρι τώρα είχατε μακριά μαλλιά. Μπορεί να μην ταιριάζει σε κάθε σχήμα προσώπου και αρκετές φορές να απαιτεί λίγο μακιγιάζ και κάποιες ενδυματολογικές στυλιστικές δεξιότητες. Ωστόσο, όταν το pixie γίνει σωστά, θα τονίσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου και θα σας χαρίσει έναν αέρα κομψότητας και αυτοπεποίθησης. Με αυτό το κοντό κούρεμα, η πρωινή σας ρουτίνα ομορφιάς γίνεται παιχνιδάκι. Απλά λούστε τα μαλλιά, εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα προϊόντος styling και είστε έτοιμες.

The Afro is a cool hairstyle for kinky hair

Τα μαλλιά άφρο στον 20ό αιώνα: η ομορφιά της φυσικής υφής των μαλλιών

Ύστερα από αιώνες προτύπων «λευκής» ομορφιάς , το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα επέτρεψε στους Αφροαμερικανούς να αγκαλιάσουν τη μοναδική ομορφιά των φυσικών τους μαλλιών. Υπερασπίστηκαν περήφανα την αυθεντικότητα της φυσικής εμφάνισης και εγκαινίασαν τη χρυσή εποχή του Άφρο. Στυλάτοι και κοινωνικά συνειδητοποιημένοι άντρες και γυναίκες, όπως ο Jimi Hendrix, η Angela Davis και η Nina Simone ήταν ανάμεσα στους πρώτους που υιοθέτησαν με υπερηφάνεια τα φυσικά σγουρά μαλλιά στη δεκαετία του '60. Στη δεκαετία του '70, διάσημοι σταρ όπως η Grace Jones, η Pam Grier και η Gloria Gaynor φόρεσαν το χτένισμα αυτό, τονίζοντας τη μοναδική μαύρη ομορφιά, στην εποχή της ντίσκο.

Το άφρο σήμερα: περήφανα, σγουρά, ατίθασα μαλλιά

Σήμερα, διασημότητες, όπως η Lupita Nyong'o, η Janelle Monáe και η Solange Knowles, αποδίδουν φόρο τιμής στο κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων με το να εκφράζουν χωρίς υποχωρήσεις τις απόψεις τους, να υποστηρίζουν τη φυλετική ισότητα και να χτενίζουν με υπερηφάνεια τα μαλλιά τους σε στυλ άφρο. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη του άφρο χτενίσματος. Δεν απαιτεί πολύ styling, χρειάζεται όμως πολλή φροντίδα. Καθώς τα πρότυπα ομορφιάς εξελίσσονται, ενσωματώνοντας  όσο ποτέ άλλοτε την ατομικότητα και την αυθεντικότητα, οι γυναίκες και οι άντρες μπορούν να εκφραστούν ανεξάρτητα από την υφή των μαλλιών τους. Μακριά, κοντά, σγουρά, ίσια … ποτέ άλλοτε τα μαλλιά δεν είχαν τόσο παιχνιδιάρικη διάθεση.

Hippie women loved long hairstyles for an extra-romantic free-spirited look

Τα μακριά Hippie μαλλιά στον 20ό αιώνα: αγάπη, ειρήνη και φυσικά hairstyles

Το άφρο look δεν ήταν το μοναδικό χτένισμα που τόνιζε τη φυσική υφή των μαλλιών και ήταν δημοφιλές στις δεκαετίες του '60 και του '70. Το κίνημα των Hippies ενθάρρυνε τους άντρες και τις γυναίκες να διατηρήσουν τα μαλλιά τους φυσικά. Ο ρομαντισμός της εποχής ευνοούσε τα μακριά μαλλιά, που ήταν ο ιδανικός συνδυασμός για τα αέρινα φορέματα και τα χαλαρά χιτώνια που αποτέλεσαν την επιτομή του καλοκαιριού της αγάπης. Όπως και στην περίπτωση του Bob κουρέματος, το οποίο ήταν μια αντίδραση στα μακριά κουρέματα που υιοθετούνταν εδώ και αιώνες για τις γυναίκες, τα μακριά, φυσικά μαλλιά των Hippies μπορούν να ερμηνευτούν ως αντίδραση ενάντια σε δεκαετίες ολόκληρες άψογων, επιμελημένων κομμώσεων όπως το χτένισμα Bouffant. Με το δεύτερο κύμα του φεμινισμού, οι γυναίκες βίωσαν την αίσθηση της απελευθέρωσης φορώντας unisex ρούχα, υιοθετώντας χτενίσματα που δεν απαιτούσαν ιδιαίτερη φροντίδα  και χρησιμοποιώντας θεραπείες ομορφιάς, αλλά παράλληλα πετυχαίνοντας και σημαντικά κοινωνικά επιτεύγματα.

Τα μακριά Hippie μαλλιά στον 20ό αιώνα: εύκολα χτενίσματα για όλες τις γυναίκες

Πολλές  από τις αξίες του κινήματος των Hippie έχουν γνωρίσει ευρεία αποδοχή εδώ και καιρό. Η γενετική και φυλετική ισότητα, η περιβαλλοντική συνείδηση και η ανεκτικότητα απέναντι στον διαφορετικό τρόπο ζωής είναι αξίες πολύ περισσότερο διαδεδομένες σήμερα σε σύγκριση με τη δεκαετία του '70. Σήμερα, το ισοδύναμο των μακριών Hippie μαλλιών βρίσκεται στα ανεπιτήδευτα χτενίσματα, όπως είναι τα κυματιστά μαλλιά, οι πλεξούδες και η τρέχουσα τάση για φλοράλ στολίδια στα μαλλιά. Εξάλλου, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να νιώσετε πιο δυνατή από ένα χτένισμα το οποίο σας κάνει να νιώθετε τόσο καλά όσο δείχνετε.

Περισσότερα για το Authentic Beauty Movement

#Authentic­Beauty­Movement
#MYBELIEF